П`ятниця, 19.04.2024, 15:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Глухівська МРО Профспілки працівників освіти і науки

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 187
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш банер



Свято дня
Праздники Украины

Головна » 2016 » Травень » 12 » Cтан соціального захисту в Україні: висновки експертів МОП
20:22
Cтан соціального захисту в Україні: висновки експертів МОП

У рамках тристороннього семінару, що відбувся 11 травня 2016 року у Києві, експерти Міжнародної організації праці Валері Шмітт та Кенічі Хіросе презентували представникам сторін соціального діалогу та громадськості результати зробленого МОП аналізу змін у системі соціального захисту України в 2014-2015 роках.

Робота експертів здійснювалася в рамках реалізації ініціативи ООН «Мінімальні рівні соціального захисту» (МРСЗ) з метою підвищення ефективності соціального захисту населення країн в умовах довготривалої глобальної економічної кризи.

Експерти проаналізували економічну ситуацію в Україні протягом двох останніх років, зміни, внесені до системи соціального захисту та підготували рекомендації, спрямовані на поліпшення ефективності політики забезпечення основного доходу для всіх.

Головним висновком експертів МОП стало визнання того факту, що урядові реформи негативно впливають на рівень соціального захисту в країні.

Так, замороження прожиткового мінімуму (призупинення індексації заробітної плати та соціальних допомог) у період високої інфляції спричинило негативні наслідки для усіх домогосподарств, підвищило рівень бідності.

Експерти  рекомендують виправити ситуацію з встановленням заниженого розміру прожиткового мінімуму шляхом впровадження адекватного механізму його коригування.

Негативно позначилися на рівні життя населення і різні скорочення пенсійних виплат (скорочення пенсій для працюючих пенсіонерів, оподаткування пенсій тощо). Експерти висловили застереження щодо запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи, оскільки подібні дії в інших країнах з перехідною економікою принесли невтішні результати. Зокрема введення обов’язкових приватних пенсійних систем в країнах Центральної та Східної Європи і в Латинській Америці не призвели до наміченого макроекономічного впливу і не вдалося розширити охоплення населення за межами формального сектора зайнятості. Більше того, значні перехідні витрати, пов’язані з впровадженням цих систем, були додані до бюджетного дефіциту цих країн.

Не підтримали експерти і наміри українського уряду щодо розширення ролі соціальних допомог для малозабезпечених сімей, оскільки такий підхід потребує надзвичайно високих адміністративних витрат, щоб ідентифікувати бідних, і підриває стимули до праці.

Зауваження експертів викликали і урядові дії щодо зниження розміру ЄСВ та реструктуризації фондів соціального страхування.

Висновки експертів МОП були активно підтримані учасниками семінару – представниками профспілок, оскільки позиція міжнародних фахівців у більшості положень збігається з профспілковою.

В.о. заступника Голови ФПУ Олександр Шубін висловив повну підтримку презентованих висновків і рекомендацій та зазначив готовність фахівців ФПУ найактивнішим чином спільно із соціальними партнерами продовжити роботу над удосконаленням системи соціального захисту в Україні.

Завантажити документ:  №1,   №2

За матеріалами ФПУ

Переглядів: 291 | Додав: Lena | Теги: Cтан соціального захисту в Україні | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Міні-чат

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz