Четвер, 28.03.2024, 18:50
Вітаю Вас Гість | RSS

Глухівська МРО Профспілки працівників освіти і науки

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 187
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш банер



Свято дня
Праздники Украины

Головна » 2015 » Квітень » 27 » IX пленум ЦК Профспілки: децентралізація влади та діяльність профспілок
00:13
IX пленум ЦК Профспілки: децентралізація влади та діяльність профспілок

24 квітня 2015 року відбувся IX пленум Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України.
На порядок денний винесено ряд актуальних питань освітньої сфери та профспілкової діяльності, а саме:
– робота виборних органів організаційних ланок Профспілки з представництва та захисту трудових прав працівників навчальних закладів в умовах децентралізації повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
– попередні підсумки звітів і виборів в оргланках Профспілки, скликання чергового з’їзду Профспілки, склад робочих груп з підготовки проектів основних документів з’їзду;
– внесення змін у складі ЦК Профспілки.

Засідання вели члени Бюро президії на чолі з Головою Профспілки Георгієм Трухановим. У роботі пленуму взяв участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.
Основою обговорення стала ґрунтовна доповідь Голови Профспілки щодо роботи Профспілки, її територіальних організацій, реагування на виклики та зміни, що відбуваються в усіх сферах суспільно-політичного життя країни.
«Актуальність питання, яке ми сьогодні розглядаємо, продиктована змінами в суспільно-політичному і соціально-економічному житті держави», – наголосив Георгій Труханов.
Аналізуючи ситуацію, Голова Профспілки відзначив, що впродовж останнього періоду прийнято низку значущих актів та програмних документів, зокрема Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020», підписано Коаліційну угоду, в яких задекларовано проведення реформ заради підвищення добробуту і якості життя громадян, забезпечення належного соціального статусу, подальше реформування та розвиток освіти з наближенням до європейських стандартів.
Парламентською коаліцією визнано за необхідне ухвалити нові редакції законів «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту» та взято зобов’язання не допустити зменшення оплати праці освітян.
Голова Профспілки відзначив, що це на перспективу, а які ж реалії? Так, на сьогодні змінено порядок фінансування освітньої галузі. Серед трансфертів з державного бюджету 669 місцевим бюджетам передбачено такі, як освітня субвенція, а також субвенція на підготовку робітничих кадрів, що видяляється обласним та Київському міському бюджетам. Відповідно до статті 103-2 Бюджетного кодексу освітня субвенція спрямовується на оплату поточних видатків загальноосвітніх навчальних закладів. Обсяги освітньої субвенції на цей рік затверджені Держбюджетом в розмірі 43,7 млрд. грн, з них вже розподілено між місцевими бюджетами 43,3 млрд. гривень.
За інформацією територіальних організацій для належного фінансування навчальних закладів у поточному році потреба видатків складає понад 47,8 мільярдів гривень. Для своєчасної виплати заробітної плати працівникам та належні розрахунки за компослуги необхідно до кінця року виділити 319 місцевим бюджетам додатково понад 2 мільярди гривень.
Серед іншого, було наголошено, що результатом звернень ЦК Профспілки до парламенту та Міносвіти стало прийняття рішення про використання загальноосвітніми та професійно-технічними навчальними закладами освітньої субвенції та субвенції на підготовку робітничих кадрів на капітальні видатки у разі забезпечення у повному обсязі потреби у поточних видатках.
Вдалося домогтися збереження законодавчих норм про функціонування методичних кабінетів та центрів системи освіти, скасування обмеження на розмір заробітної плати працівників бюджетних установ.
Отримано підтримку Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України щодо недопущення 3%-го скорочення працівників галузі на підставі протоколу січневої селекторної наради Прем’єр-міністра України.
У нормах нового закону «Про вищу освіту» враховано позицію Профспілки щодо рівня стипендіального забезпечення для студентів.
Георгій Труханов підкреслив, що ЦК Профспілки вже звернувся до профільного комітету та комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України з вимогою якнайшвидшого врегулювання питання пенсійного забезпечення з дотриманням норм законодавства та спрямування народними депутатами України подання до Конституційного Суду України про відповідність змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», Конституції України.
Посиленої уваги Профспілки потребує питання проведення оптимізації мережі навчальних закладів. Задля економії коштів не виключається прийняття владою на місцях рішень про закриття дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, і як наслідок, вивільнення педагогічних працівників, переведення їх на неповні ставки.
Зараз триває боротьба за розмір мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, як основи для формування посадових окладів та ставок заробітної плати працівників бюджетної сфери.
«Сьогодні, як ніколи, постає завдання активізації роботи щодо системного використання та вдосконалення форм і методів ведення соціального діалогу на рівні району, міста, області. Ми повинні надати новий імпульс і активно використовувати такі форми конструктивного діалогу як ділові наради, консультації з депутатським корпусом, представниками виконавчої влади та управління на місцях, а в разі необхідності миттєво застосовувати активні форми відстоювання соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки», – підсумував Георгій Труханов.
До обговорення доповіді долучилися колеги із різних куточків України. Так, свої міркування та пропозиції до постанови озвучили колеги з Черкас, Києва, Кіровограда, Попасної (Луганська область).
У своєму слові до освітян Голова ФПУ Григорій Осовий зупинився на векторах сьогодення профспілкового руху та діяльності Федерації у зв’язку з цим.
Так, зокрема, він повідомив про зустріч з Прем’єр-міністром України А.П Яценюком у форматі Національної тристоронньої соціально-економічної ради та озвучив тривогу трудових колективів щодо погіршення умов життя та праці, звуження соціальних гарантій.
Голова ФПУ висловив сподівання, що у такому форматі – відкритому соціальному діалозі – вдасться знайти порозуміння задля поліпшення рівня соціального становища працюючих людей. Інакше, за словами Григорія Осового, Федерація буде діяти у рамках чинного законодавства – від колективного трудового спору до активних дій.
Заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко поінформувала про планомірний хід звітно-виборної кампанії в організаційних ланках Профспілки.
Проте вона акцентувала увагу на неоднозначності та складності ситуації, що склалася у Донецькій області. Тому учасниками засідання вирішено у найкоротші строки провести організаційні заходи щодо забезпечення діяльності оргланок Донецької обласної організації на територіях, що контролюються українською владою.
Після обговорення проекту постанови пленуму членами ЦК Профспілки її було прийнято та взято до виконання.

Переглядів: 381 | Додав: Lena | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Міні-чат

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz