П`ятниця, 29.03.2024, 02:50
Вітаю Вас Гість | RSS

Глухівська МРО Профспілки працівників освіти і науки

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 187
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш банер



Свято дня
Праздники Украины

Головна » 2015 » Серпень » 13 » Забезпечення права на справедливий суд
13:40
Забезпечення права на справедливий суд

Конституція України проголошує Україну правовою державою, в якій права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження та забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

На сьогодні стан правосуддя в Україні не дозволяє вважати, що звернення до суду є дієвим механізмом поновлення порушених прав особи. Основними проблемами судової влади є корупція, порушення принципу незалежності суду, недосконалість процесуального законодавства тощо.

З метою підвищення національних стандартів судоустрою і судочинства та забезпечення права на справедливий Верховною Радою України прийнято Закон України від 12.02.2015 № 192-VIII «Про забезпечення права на справедливий суд» (набув чинності 28.03.2015).

Законом № 192-VIII внесено зміни до деяких законодавчих актів стосовно судоустрою та судочинства (процесуальних кодексів), метою яких є розширення права громадян щодо гарантій рівності перед законом і судом, гласності, відкритості судового процесу, обов’язковості рішень суду, унормування неупередженого розподілу судових справ.

Інформація щодо суду, який розглядає справу, стадії розгляду, місце та час засідань має бути відкритою і оприлюдненою. Право бути присутнім у відкритому судовому засіданні не може бути обмежено.

Зокрема, статтею 11 Закону № 192-VIII передбачено, що учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом.

Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Рішення суду проголошується прилюдно, крім випадків, коли розгляд справи проводився у закритому судовому засіданні. Кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом.

Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.
Висновки Верховного Суду України щодо застосування норм права є обов’язковими для суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Суди загальної юрисдикції мають враховувати висновки Верховного Суду України для забезпечення однакового застосування норм права.

Завантажити закон:

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Переглядів: 474 | Додав: Lena | Теги: Забезпечення права, справедливий суд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Міні-чат

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz